Saturday, April 30, 2005

Before Pakan _ Sainsri 93-97

Tok edisi khas. Aku pakei Melayu Sarawak sebab aku tujukan khas utk geng2 Sainsri yang telah idup sebumbung dari jam 6.45 am sampei 9.30 pm setiap hari.

Geng2 yang tiap2 pagi berkawad kaki dan sama2 mendengar ayat2 glamer "Selamat pagi dan salam sejahtera.Bagi memulakan rollcall kita pagi ini diminta semua pelajar untuk pusing ke belakang menyanyikan lagu Negaraku dan diikuti oleh Ibu Pertiwiku. Baris!!!!!!!!!!! Kebelakang Puseng!!!"

Geng2 yang hujung minggunya sama2 mendengar dialog2 " Selamat tengahari dan salam sejahtera. Diminta toot bin toot datang ke Dewan Sri Pahlawan sekarang juga kerana ada pahlawan sedang menunggu anda".

Geng2 yang sama mendengar suara di pembesar suara lepas prep malam "Lampu...padamkan"

Dari Form 1 aku dah tinggalkan family aku sebab aku sekolah kat SM Sains Miri. Form 1 sampei Form 2 aku tinggal di H108 Merpati n kelas aku masa ya Tabah. Bestfren aku pulak Usun. Sebulan pertama diam kat Miri nang seksa abis. Sik tauk la...mun dikumpul adalah setin cola air mata kuar time ya. Aku pernah ikut drama 30 Tahun Sarawak Merdeka Dalam Malaysia...hehehe... sik sangka aku tok berjiwa seni. Watak aku time ya jadi pelajar n berkawan dengan seorang pemuda kampung yang datang ke sekolah untuk mendapatkan ilmu, ceh. Nawik ngan Linda join sekaki.

Tok gambar Kelas Tabah masa prep malam. Masa tok celebrate bday Azuan ngan Carol. Miak kecik pakei tudung biru ya baru jak keluar dari bilit bersalin masa aku menaip tok. Baby girl 3.6kg. Tahniah Mah!!!
Masuk Form 3 aku tukar kelas... Ikhlas. Classmate aku time tok nang gila-gila abis. Aku dah sik ingat agik apa benda dipolah kamekorang. Sebab aku jadi pengawas time ya so aku terpaksa pindah bilik F201 Merpati. Usun dah pindah ke SM Sains Muzafar Shah. Aku geng ngan miak paling tere kat Form 3 merangkap pembahas sekolah... Pejot. Kamek duak sebilit. Tiap malam ada jak projek dengan radio canggihnya. Itayah Y-Ram turut join sekaki.


Muka masa Form 3. Kihkihkih....

Aku, Pejot, Ho ngan Ian begambar di sebalik pokok2, depan DSP.
Lepas dapat result PMR, aku ngan beberapa geng-geng lain terus mendaftar masuk Form 4. Kali tok aku masuk Iltizam. Form teacher Mr. Rozaidi. Mentor Madam Aziah (kinek tok PK1 di SMSM). Time tok kira honeymoon year tapi macam biasa, miak Form 4 memang akan jadi miak paling aktif. Em... sigek gik. Kelas aku batch pertama ambik subjek Rekacipta. Masa tok aku, Usun(nya pindah balit ke SMSM), Ian ngan Ellis@ Panda ikut Cabaran BP. Kuar kat TV3!!!! Dapatla no 2 peringkat negeri so dapat juak Anugerah Separa Warna.


Apa gik benda dipolah time Form 4? Ha... we all molah majalah sekolah tahun tok. Habisla komputer2 makmal dihancurkan oleh pakar2. Screen biru jadi merah... kihkihkih. Aku n kunco2 masuk Kelab Koir & Kebudayaan dan Persatuan Karate Do . Tahun tok we all mengaktifkan koir sekolah sampei kena puji Pengarah SBP. Kembang idung eh... Nyanyi lagu Jepun ko. Pas ya wakil sekolah dalam kumite... dapat no 2. Bravo2.... Tahun tok juak tahun last aku wakil sekolah badminton. isk isk isk...

Ha!!! Tahun tok aku, Pejot, Ching, Norle n Milah sebilit, G204 Merak. Bilit tok nang bilit paling aktif bersukan especially time malam. Antara sukan kegemaran kamekorang ialah badminton... Pernah juak terai Secret secret of the coin atau nama glamernya Spirit spirit of the coin. Antu tul... Masa hari terbuka pinjam besikal Cikgu Nik (ketua waden paling best) pakei pameran. Bilit tok salu menang dalam banyak aktiviti asrama. Sik cayak, tanyak ex-roomates aku.Mauk molah camnelah kan... ketua bilitnya aku. Heh...

Tanah belakang blok kelas mala jak runtuh so everyday we all nang bersedia ajaklah...

Form 5 aku pindah balit ke Merbuk. Kali tok kat H205 (bilit pengawas asrama). Misi Siau, Nani, Zaine ngan aku tahun tok adalah menjuarai pertandingan asrama masa hari terbuka. Tercapai juak dengan tema Malaysia Merdeka. Pinjam baju melayu Azuan pakei molah model ala2 Tunku Abdul Rahman.

Masa SPM, aku, Linda ngan Pejot stay kat sigek tongkang pecah bersama-sama ehem dan ehem (nama terpaksa dirahsiakan takut waden ambik balit sijil SPM).

Lepas SPM kamekorang berpecah tapi tahun 2003 balit agik ke SMSM dan menubuhkan Alumni.

Gambar masa Pejot kawin di PenView Hotel, Kuching 2002.

Sebahagian dari orang kuat Alumni Sainsri. Molah simple reunion (2003) di Park City Hotel Miri utk SPM batch 97. Malam ya ada motivation talk di SMSM n pas ya Ketua Pengawas ajak terkaong-kaong di KTV Season.
Apa gik o??? Memandangkan memory stick aku ada rosak sikit ari tok so esok lusa jak aku continue.

Tips menjadi pelajar SMS Miri
1. Naik tangki sekolah at least sekali.
2. Pandei menggunakan lubang tikus.
3. Mandi longkang belakang asrama time ujan.
4. Makan mee guna tangan.

6 comments:

Fredy said...

I stay there for two month.
Why? the student is worst than day schooler.

hornbill said...

Your batch.. not our batch k?

Fina said...

Sainsri Batch SPM 97 Rockssssssss!!!!!!!

Yeee haaaaaaaaaa

chris anakapai said...

Hi grace,
no wonder la the pics look so familiar, u r a senior in unimas. hehe...
I'm a friend of ursula, ayeng n anna...
:-)
nice to found u here

Fredy said...

update the freaking blog la. I'm getting bored.

Ike Zach said...

ello,
ex sainsri? apa kata kitak join www.sainsri.myswk.com and spread the words. Kalau kitak tauk sapa org kuat Alumni Sainsri, boleh sik contact kamk so kita bole bincang polah site sainsri alumni yang lebih best. tq.