Tuesday, June 14, 2005

Prep malam

Yesterday I was so tired... waden on duty bah. Plusssss... my students (boys) didnt come for lunch and dinner. Dont want to talk about this... quite a big issue but last nite was funny. Macam biasalah, masa prep malam...bila dah abis masa, waden akan 'pankong' loceng. Aku jalan-jalan, tengok-tengok student balik. Yalah... takut ada yang sik tauk jalan balit... tetiba melencong tempat lain kan? kan?

Then, aku pergi ke jalan besar. Dari jauh aku tengok ada satu blok PIBG (6 kelas)... pelajar masih sibuk belajar. Aku pun hairan... tapi aku biarkanlah. Bagus juga kan... insaf lepas Gawai. 5 minutes later they went out from their class. Suddenly bila nampak aku berdiri tengah jalan raya... they run back to their class and shout to their friends "Tama kelas... tama kelas. Cikgu Grace ngipa kitai"(Masuk kelas... masuk kelas..Cikgu Grace buat roadblock). Aik...? Bila masa aku tak suruh mereka balik ni?

Mau tak mau terpaksala aku berjalan ke blok tu sambil melihat pelajar-pelajarku yang penuh dengan kepura-puraan membaca dan menulis. Sekali aku jerit "Anda boleh balik sekarang!" Ceh...kan main gik riuh lepas ya.

Aku tanya kenapa tak nak balik? Tak dengar loceng ka? Mereka jawap aku... kami fikir loceng tadi tu main-main sebab pelajar lelaki selalu buat loceng sendiri. Lepas tu aku pun jelinglah ke blok pelajar lelaki... mereka pun baru keluar. Ha... buatlah selalu loceng tu... kan dah 15 minit korang lambat balik.

Yesterday morning... (undur balit cerita aku)... as usual . I asked Alex to read the question but looking at Collin. I asked Dominic to answer..waiting for him to answer..ask the class...where's Dominic? Still at his longhouse? Their answer "Dominic is not in this class teacher" O.....

Okaylah... want to watch TV... see you again, may be tommorow.

6 comments:

Fina said...

apa la cikgu.... kitak orang sikda loceng nok main tekan tekan kat bilik guru ya kah cikgu... hehehehe

Anonymous said...

best juak cerita cikgu tok. hehe..lucu lucu..


chrissie

chris anakapai said...

hahahhahahahah

budak2 memang lawak la.had experience teaching both secondary school students n first years undergrads and their antics never fail to make me smile (or kadang2 sakit hati). ada yg depan2 aku mengumpat aku dalam bahasa iban sebab diaorg ingat aku tok cina. hahaha, the expression on their faces when they know i'm Iban... priceless!

^___^

annnum said...

hahah..lucula cekgu tok..dah setengah taun pun sik ingat gik ngan anak murid lam kelas ka?
keh keh keh

(",)

hornbill said...

Mau tekan apa... besi pakai pukul loceng pun tada kekadang. Guna batu, rotan... hehehe... Students memang suka buat lawak yang sometimes they didnt know. Susah juak nak ingat nama students especially mun sigek kelas ada 40+++ orang. Aku selalu ingat student yang paling pandai, aktif, nakal dan jahat. Hehehe...

fred said...

home theather i check this friday aaa.....

when go to sibu a??